10 January 2014

Kas sina teadsid, kes on Eesti parim freestyle-jalgpallur?

....Eno Lints, tema on Eestis üks kõige kõvemaid tegijaid freestyle-jalgpallis. Põhjuseid on mitmeid, nende hulgas näiteks asjaolu, et kahel viimasel aastal on ta Freestyle-jalgpalli maailmameistrivõistlustel väga kõrged kohad saavutanud või et ta on püstitanud maailmarekordi. Panime kirja lühitutvustuse Eno käekäigust kuni praeguseni ja lisaks tegime temaga intervjuu, kust võib palju põnevat teada saada nii noormehe tulevikuplaanide kui ka hobi kohta. 



Eno sündis 15. jaanuaril 1992 Jõgeval. Ta elas Põltsamaal ja läks kolmeaastaselt Tõrukese lasteaeda. Varajases eas hakkas ta kohalikel palliplatsidel koos sõpradega jalgpalli mängima. Nelja aastaselt diagnoositi tal pärast jalgpallimängu astma, mida ta senini põeb. Kahe aasta möödudes liitus ta väikese jalgpallimeeskonnaga Põltsamaal. Seitsme aastaselt asus Eno õppima Põltsamaa ühisgümnaasiumis. 16 aastaselt kutsuti Eno mängima FC Elva U17 eliitliigasse, mis oli kõrgeim jalgpalliliiga alla seitsmeteistaastastele Eestis.

2011. aastal lõpetas Eno Põltsamaa ühisgümnaasiumi ning jätkas õpinguid Tallinna Tehnikaülikoolis teede- ja ehitusinsenerina.

Freestyle-karjäär:
Eno alustas oma freestyle-karjääri 19. detsembril 2007. See oli päev, mil ta sai omale isikliku treeningsaali keldris. Eno on esinenud kõigil Eesti suurimatel staadionitel, nagu A Le Coq Arena ja Kadrioru staadion. Samuti paljudes teistes kuulsates kohtades, nagu Nokia ja Pärnu kontserdimajas, Kadrioru lossis, Saku Suurhallis jne. Tal on olnud rohkem kui viis teleesinemist Eesti suurimates telejaamades. 2011. aastal tegi Eno maailmarekordi freestyle jalgpallitrikiga "Around The World".  2011. aasta alguses allkirjastas ta sponsorlepingu Monkey Sport'i ning Harju Jalgpallikooliga. Lisaks osales Eno nii 2012. kui 2013. aastal Prahas toimunud Freestyle-jalgpalli maailmameistrivõistlustel. Mõlemal korral tuli ta freestyle battel's top 40 sekka ning freestyle rutiinis maailmas seitsmendale kohale.


INTERVJUU ENOGA:

* Kirjelda ennast mõne sõnaga

Olen 21 aastane noormees Põltsamaalt. Nimeks Eno, sinised silmad, kartulikoore värvi juuksed

* Milline on sinu lemmiktrikk ja milline kõige keerulisem?

Trikkidest: Skora ATW, ALATW, ATATW, AMATW. Kõige keerulisem on hetkel minu jaoks Skala ATW ja teised samalaadsed 3rev trikid.

*Kui mitmeid freestyle-jalgpalli trikke oskad?

Pole aimu ka, kujunenud on välja üks hulk kindlaid trikke, mida kasutatakse palju, teised on sellised vürtsiandjad. 

* Mis materjalist on sinu "PÕLEV PALL" ning mis seda põlevana hoiab?

Põlev pall on tegelikult tavaline pall, kuid sellele on tehtud modifikatsioonid. Kui ma käisin sellega esimest korda teles esinemas, sain oma kirjakasti hulga kirju noortelt poistelt, kes seda ka teha tahtsid. Mõistsin, et selle saladuse peaksin siiski endale hoidma ja seda igaks juhuks teistele mitte jagama, et hoida ära igasugused võimalikud juhtumised. Mainida võin, et asi on lihtne, minusugune tooa 18 aastane kutt valmistas sellise palli umbes 2 nädalaga, täna ei kulu mul selleks rohkem kui päev. 
*On sul Eestis freestyle-jalgpallis konkurente?

Omal ajal oli Sander Valk, kes ikka vahel kandadele astus, nüüd pole temast pea 2 aastat midagi kuulda.

*Kas freestyle kõrvalt jääb aega ka teiste hobidega tegelemiseks?

Jah, ikka jääb, ma treenin ainult 3 tundi päevas, magan suti rohkem, et üle jääb terve ilmatuma aeg.

* Õpid Tallinna Tehnikaülikoolis ehitusinseneriks. Milline on su igapäevatöö?

Täpsustan, et õpin nii teede- kui ehitusinseneriks. Kooli ajal ma tööl ei käi, trenn, esinemised ja muud toimetamised võtavad oma aja. Kuid suveti küll.

* Alustasid jalgpalli ja freestyle trikkidega juba väga noorelt. Kas tegeled nüüd ka ise noortele ja lastele freestyle-jalgpalli õpetamisega ja millised on su tulevikuplaanid selles osas?

Ei, otseselt ei tegele mingisuguse treeneritööga. Vahel esinemistel tõesti õpetan lihtsamaid trikke ja näitan ning räägin, kuid sellist tõsisemat ja süsteemsemat tööd ma ei tee. Tõsi, on olnud pakkumisi selles vallas treeneritööd alustada, kuid arvan, et nii kaua kuni ma ise võistelda ja esineda soovin, muutuks treeneritöö segavaks ja kurnavaks. Olen millegipärast seisukohal, et tänavaspordialasid ei saa kellelegi õpetada, need on selleks ehk liiga loomingulised. Küll kui noor ise väga tahab ja selleks motivatsiooni leiab, saab ta seda õppida.

* Sul läks 2012. ja 2013. aastal Prahas Freestyle-jalgpalli maailmameistrivõistlustel väga hästi, kas plaanid ka sel aastal võistlustel osaleda? 

Plaanin, aga kindel on ainult üks asi, 30. juuni 2014 asun sõjaväeteenistusse Tallinna Logistikapataljoni. Loodan veebruari kuust nendega kontakti leida ja uurida, kas mul on võimalik noorteajast üks nädal riigist lahkuda ja võistlema minna. Mõistagi eeldaks see ka seda, et saaksin täistuuridel terve suve treenida, kuid ei tea veel, kuidas härrad mundrikandjad sellesse suhtuvad.

* Kui täpselt planeerid oma etteastetel esinemisrutiine?

Sõltub üritusest, kuhu me kutsutud oleme ja millised mõtted peas liiguvad. Kui täpselt, seda on raske planeerida. Sest teinekord teen trennis hoopis raskemaid trikke, kuid laval on valgustingimused teised, mõnikord ka üsna täbarad, mistõttu ma automaatselt sellega ka kohandun ning raskemad trikid välja jätan. 

Kirjelda oma siiani kõige meeldejäävamat esinemist

Kõige meeldejäävamad on need, kus publik meeletuks läheb, kaasa röögib ja jalgu trambib. Neid on olnud omajagu, üksikasjalikult kirjutada oleks patt. Kuid mõnikord läheb ka mõni asi untsu. Näiteks 2012. aastal läksin ühele firma jõulupeole esinema ning kohale jõudes avastasin, et olin palli koju jätnud, sain asenduseks korvpalli ja käras seegi. Alles selle aasta ( eelmise aasta toim*) 21. detsembril käisin esinemas Pärnus, kus kohale jõudes avastasin, et olin oma jalanõud koju jätnud. Pärnu suur ja lai, käisin ära poes ja ostsin endale ühed jalavarjud, millega esinemine ära teha. Sponsorlepingu tõttu ma neid ainult korra kandsingi. 

* Oled teinud maailmarekordi freestyle -jalgpallitrikiga "Around The World". Räägi sellest rekordipüstitamisest lähemalt.

Ega seal suurt midagi rääkida pole, tegin kodus kõigepealt 127 tükki. Kui juhtusin 2011 Helsingisse minema, ütlesid mulle sõbrad, et see on maailmarekord. Tulin koju, filmisin sooritust ja sain kaadrisse 117, mis on ka kehtiv rekord, enda isiklik on 131. Rekordi enda video on nähtav siin: http://www.youtube.com/watch?v=9WRZTqIrtzo

* Milline on sul järgmine eesmärk freestyle-jalgpalli alal?

Pikemad ja raskemad no touch combod, võistelda ja võita, panna ennast ka välismaal esinemistega proovile. Need siis vast oleksid suuremad. 

* Millega plaanid oma fänne sel aastal rõõmustada/üllatada?

Veebruaris tahaks uue video filmida, samuti on jaanuaris ja veebruaris päris mitmeid esinemisi ette näha. 30 juuni asun sõjaväeteenistusse, eks siis ma mingiks ajaks ka aktiivselt areenilt kaon, kuigi trenni vehin 150% edasi. Lisaks vahetus mul ka see aasta sponsor, leping Mokney Sportiga lõppes ja uut pole ma veel kellelegi avaldanud. Lisaks peale eksamisessi leiutan TRONi kõrvale uue, mitte väga erineva, esinemisefekti, seega tegemist ja uudseid asju peaks jaguma. Kindlasti ka rohkem 3rev trikke võib minu videotes ja muudes tegemistes nägema hakata.




Selline siis väike tutvustus trikipallur Eno käekäigust, tema tegemistest ja tulevikuplaanidest. Omalt poolt soovime talle head tasakaalu ja kuulekat palli ja seda eriti tulevastel maailmameistrivõistlustel. Kui soovite Eno tegemistega kursis olla siis facebookist leiate Eno kasutajanime alt freestyle jalgpallur Eno Lints





















No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.